YSK'nın bilgisayar sistemi çöktü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2009 23:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YSK'NIN SİSTEMİNDE ARIZA

- BURSA, ESKİŞEHİR, KOCAELİ, BALIKESİR, KÜTAHYA, YALOVA, BİLECİK GİBİ İLLERDE, İL VE İLÇE SEÇİM KURULLARI BİLGİSAYARLARA VERİ GİRİŞİ YAPAMIYOR

İRFAN ALTIKARDEŞ

BURSA (İHA) - Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) bilgisayar sisteminin saat 17.30'dan sonra arızalanması nedeniyle birçok ilde veri girişi yapılamıyor.

Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Balıkesir, Kütahya, Yalova, Bilecik vilayetlerinde il seçim kurullarında bilgisayarlara sistem kapalı olduğundan giriş yapılamıyor. Zapta geçirilen sandık neticeleri ve oy pusuluları çuvallar içerisinde bekletiliyor.

Bursa Adliyesi'nde vergi girişleri yapılamadığından görevliler ve hakimler beklemeye geçti. İlçe seçim kurullarında da giriş yapılamadığından basın mensuplarına hiçbir netice verilemiyor. Zabıtları ve torbaları teslim eden okul sandık görevlileri ise, ilçe seçim kurullarından ayrılıyor.


İstanbul, İzmir, Çanakkale, Hatay gibi bir çok ilde YSK'nın bilgisayar sitemi çöktüğü için veri aktarılamıyor. Bu durum CHP'de endişe yarattı. Kılıçdaroğlu AKP'yi de göreve çağırdı...

İstanbul'un bazı ilçelerinden Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sistemine veri gönderilemiyor.

AA muhabirlerinin tespitlerine göre, başta Bağcılar, Güngören, Başakşehir ve Üsküdar olmak üzere İstanbul'un pek çok ilçesinden YSK sisteminde yoğunluk oluştuğu için veri aktarılamıyor.

Sorunun giderilmesi için YSK tarafından çalışma yapıldığı, aynı sorunların birçok ilde yaşandığı öğrenildi.

İZMİR

İZMİR'de yerel seçimlerin ardından oy sayımı ve tasnif işlemleri Yüksek Seçim Kurulu'nun bilgisayar sistemindeki arıza nedeniyle fiyaskoya uğradı. İl genelinde yaşanan sorun nedeniyle oy pusulalarının konulduğu çuvallar, ilçe seçim kurullarına geç ulaştı, bilgisayardan sayım yerine görevlilerin cep telefonlarını hesap makinası gibi kullanıp sayım yapmaya çalıştı.

Yerel seçimlerle ilgili oy kullanma işleminin bitmesi ardından başlayan sayım süreci, İzmir genelinde aksaklıklar nedeniyle kesintiye uğradı. Yetkililer, Yüksek Seçim Kurulu'nun bu seçimle ilgili hazırladığı bilgisayar sisteminin aşırı yoğunluk nedeniyle çöktüğünü bildirirken, pusulaların bulunduğu çuvallar gecikmeyle saat 20.30 sıralarında merkezlerine ulaşmaya başladı. Sistem arızası nedeniyle özellikle Konak İlçe Seçim Kurulu'ndaki bilgisayarlardan bazılarının kapatılması istendi. Görevliler çağrıya uyarken, gelen çuvallardan çıkan oyların toplanmasında da trajikomik olaylar yaşandı. Bazı görevlilerin, oyları cep telefonlarının hesap makinalarını kullanarak topladıkları görüldü. Sandıklardaki sonuçlarla ilgili resmi açıklama yapamayan yetkililer, sorunun devam ettiğini, sistemin normale dönmesi için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

ÇANAKKALE

Çanakkale Merkez İlçe Seçim Kurulu'nda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) sonuç bildirilmesini sağlayan sistemde sıkıntı

yaşandığı bildirildi. AA muhabirinin seçim kurulu yetkililerinden edindiği bilgiye göre, sayımların tamamlanmasının ardından merkeze gelmeye başlayan sandıklardaki sonuçlar, YSK'ya sonuç bildirilmesini sağlayan sistemde oluşan arızalar nedeniyle sisteme güçlükle kaydedilebiliyor. Durumun, İl Seçim Kurulu tarafından YSK'ya bildirildiği, oy bildirim sistemindeki sorunun giderilmeye çalışıldığı kaydedildi.

ISPARTA

Isparta Merkez İlçe Seçim Kurulu'nda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bilgisayar sisteminin arızalanması nedeniyle oy sayım işleminin yapılamadığı bildirildi.

AA muhabirinin seçim kurulu yetkililerinden edindiği bilgiye göre, saat 17.30'dan itibaren merkeze gelmeye başlayan oyların bulunduğu çuvallar, bilgisayardaki YSK'ya sonuç bildirilmesini sağlayan sistemde oluşan arıza nedeniyle açılamıyor. Yetkililer, İl Genel Meclisi'nde bulunan 466 sandığın 10'unun açılarak YSK'ya bildirildiğini, İl Belediye Başkanlığı seçiminde ise 410 sandığın 5'ini

bildirebildiklerini belirtti.

Daha sonra meydana gelen arıza nedeniyle sandık açma işlemine son verdiklerini kaydeden yetkililer, durumu YSK'ya bildirdiklerini, YSK'dan da kullanılan oy bildirim sisteminin kontrol edildiğine dair bilgi aldıklarını ifade etti.

HATAY

Hatay'da Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) sistemine veri girişinin yapılamadığı bildirildi.

AA muhabirinin yetkililerden aldığı bilgiye göre, Hatay'ın merkez ilçesi Antakya ile Samandağ ilçesinden YSK sistemine veri aktarımının yapılamadığı belirtildi. Veri aktarımı yapılamadığı için spor salonunda oluşturulan il ve ilçe seçim kurulunda çalışmalara ara verildi.

Yetkililer, sorunun giderilmesi için YSK tarafından çalışmaların sürdürüldüğünü, oy torbalarını teslim aldıktan sonra başka bir sistemle YSK'ya veri aktarımı yapmaya çalışacaklarını bildirdiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber